Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Nightwish-ről

2008.09.27

A Nightwish egy finn metáleggyüttes. A metal stíluson belül ma már inkább csak a powermetál és a heavy metál áll hozzájuk közelebb. Régen az operametál zenei képviselői voltak.

Tarja Turunen kiléptetése előtt éppen az ő operaénekesi hangja miatt nevezték őket az operametal legnagyobb képviselőjének. Szimfónikus metál-nak is mondják, de ez is megingott mára, hiszen Tarja már nincs az együttesben, viszont az 51 tagú brit szimfonikus zenekar megmaradt az új albumon is, sőt az új album kétlemezes kiadásán az egyik lemez a számok instrumentális(ének nélküli) változatait tartalmazza. Szinte teljesen leváltotta a szintetizátor hangzást, ami a banda kezdeti időszakára oly jellemző volt.

Az új énekesnő, Anette Olzon inkább nép- és popzenei hangzású énekhanggal rendelkezik. Sikerük és elismertségük viszont Tarjával is és Anette-tel is töretlen és óriási világszerte, és koncert turnéjuk során az új énekesnő egyre több ellenzőt és kételkedőt győz meg. Annak ellenére, hogy legújabb albumon, a Dark Passion Play-en Anette kiválóan teljesített, vannak még, akik a Nightwish-t csak Tarja idején tekintették Nightwishnek.

Megalakulás 

A Nightwish hivatalosan a finnországi Kitee-ben alakult 1996 júliusában, egy estén, amikor is Tuomas a barátaival a tábortűz körül ült. Stúdióba vonultak, és felvették az első három dalt 1996 októbere és decembere között. Ebben az időben háromfős volt az együttes: Tuomas Holopainen, Tarja Turunen, a kiváló operaénekesnő és Erno „Emppu” Vuorinen, a gitáros.

A legelső demójuk címadó dala lett végül az együttes neve. Ezen a demón három szám volt, a "Nightwish", a "The Forever Moments" és az "Etiäinen".

Tarja Turunen kilép 

2005.október 21-én Once album másfél éves turnéjának utolsó koncertje után, melyen felvették az End of an Era DVD-jüket, az együttes többi négy tagja nyílt levélben  kérte fel Tarja Turunent, az énekesnőt, hogy lépjen ki az együttesből. Az indoklás szerint a férje és a pénz megváltoztatta, már nem illik a csapat beállítottságához, túl anyagiassá vált. Az énekesnő egy másik nyílt levélben válaszolt, amit saját honlapján jelentetett meg . Az énekesnő nélküli együttes 2006. szeptember 15-én elkezdte hatodik stúdióalbumuk felvételét.

2007. május 24-én bejelentették, hogy az új énekesük a svéd Anette Olzon lesz.

Szeptember 26-án megjelent a hatodik stúdiólemezük, Dark Passion Play címmel. A Kerrang! magazin a maximális 5 pontra értékelte (klasszikus). Ezen a korongon a basszusgitáros - Marco Hietala sokkal nagyobb énekesi szerephez jut, mint korábban. Az albumhoz kapcsolódóan három kislemezt adtak ki, az „Eva"-t és az „Amaranth”-ot, és az „Erämaan Viimeinen"-t (a Last of the Wilds című dal finn változata, amelyet Indica énekese, Jonsu ad elő).

Az új énekesnő és a Nightwish első közös hivatalos koncertje a 2007. október 6-i Tel-Aviv-i fellépés volt. Lemez- és énekesnő-bemutató turnéjuk 2008. március 5-én volt Budapesten óriási sikerrel, ráadásul a Last Of The Wilds című számot a turné során először itt adták elő. Az eredeti helyszín a Petőfi Csarnok lett volna, de már elővételben elkeltek a jegyek, és így nagyobb helyszínre költözött a koncert, nevezetesen a Jég- és Rendezvénycentrumba.Más indoklások szerint azért változott a koncert helyszíne, mert Magyarországra is el akarták hozni, a Nyugat-Európában mindenhol nagy népszerűségnek örvendő, az End Of An Erán is eljátszott pirotechnikát. Bár ez a fajta látványterv eltért az End Of An Eráétól, az új számok miatt.

2008-ban kiadták a "Bye Bye Beautiful" és az "Islander" kislemezeket, amelyekhez videoklipet is készítettek

Jelenlegi felállás 

http://www.musicfolio.com/modernrock/nightwish2004.jpg

 

http://m.blog.hu/mu/muse/image/nightwish/Nightwish%5b1%5d.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

poszt

(egy nw rajongó, 2012.05.22 00:36)

hát másolni azt tudsz..
ebben nem vágom mi volt az érdekesség, mindenhol megtalálható ez..

Re: poszt

(DarkGirl, 2012.05.22 18:25)

Figyelj...én csak az eggyüttesről gyűjtöttem információkat a netről...az érdekesség meg az egész bejegyzésre vonatkozik, ahol több fajta eggyüttesről is van infó...ennyi.

bothsebestyen @yahoo.com

(Sebi, 2008.10.21 14:14)

Nahhh....ez a legjobb...a kedvenc eggyüttesem...:D